Rendement van zonnepanelen berekenen

Het rendement geeft weer hoe winstgevend een investering in zonnepanelen is. Dankzij de lagere aanschafprijs en de hogere opbrengst, zijn zonnepanelen de laatste jaren een stuk aantrekkelijker geworden. Het huidige zonnepanelen rendement is vergelijkbaar met een rente van 6% op een spaarrekening. Dit maakt het winstgevender om uw spaargeld te investeren in zonnepanelen, dan het op uw spaarrekening te laten staan.

Voor het berekenen van uw rendement van zonnepanelen heeft u een aantal gegevens nodig.

Opbrengst rendement berekenen met handige formule

Om de opbrengst van zonnepanelen te berekenen, kunt u de volgende formule hanteren:

Totale vermogen in WP x Instralingsfactor x Verliesfactor = Opbrengst(kWh)

Het totale vermogen berekent u door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen met het aantal Wp per paneel. De instralingsfactor is afhankelijk van de stralingsterkte van de zon, deze verschilt per dag, tijdstip en tijd van het jaar. rendement zonnepanelen instralingsschijfIn Nederland wordt daarom over het algemeen een gemiddelde van 85% of 0,85 gebruikt. De verliesfactor is een procentueel kengetal dat aangeeft hoeveel verlies een zonnepanelen systeem aan instraling mist, omdat de kijkhoek van de panelen en de helling van het dak afwijkt van de optimale instralingsfactor.

Met een instralingsschijf kunt u bepalen of uw dak gunstig ligt en of u de maximale opbrengst kunt halen. Zoek het kruispunt van de hoek en de windrichting waarop de zonnepanelen komen te liggen. De kleur van het vlak waarin u uitkomt, zegt iets over de te verwachten opbrengst.

Financiële rendement berekenen

Naast het technische rendement is er het financiële rendement van zonnepanelen. Hoe kunt u de opbrengst van zonnepanelen berekenen?grafiek rendement zonnepanelen

Atama zet de basiscijfers op een rij: aanschafkosten, onderhoudskosten, looptijd,
afschrijvingstermijn, gemiddelde energiebesparingen in kWh over de looptijd, huidige energieprijs en verwachte energieprijsstijging over de levensduur en de spaarrente.
Het doel van onze berekening is om u betrouwbare informatie te geven.

In onze opbrengst zonnepanelen berekening van het financieel rendement is rekening gehouden met onderhoudskosten, een lichte stijging van de stroomkosten en een actuele rentestand. Zo kunt u de juiste keuze maken of u wilt investeren in zonnepanelen. Vraag direct een gesprek aan om uw rendement door te spreken.

Rendement zonnepanelen

Wat kan het rendement van zonnepanelen beïnvloeden?

  • Het soort zonnepaneel
  • De ligging
  • Onderhoud
  • Totaal aantal zonuren in Nederland
  • De temperatuur
  • Levensduur van de panelen

Het soort zonnepaneel

Het rendement van Mono-kristallijne zonnepanelen ligt iets hoger dan van polykristallijne zonnepanelen. Mono-kristallijne zonnepanelen zijn dan ook iets duurder. Mono-kristallijne zonnepanelen worden vaak gebruik voor kleine daken om de maximale opbrengst te behalen. Polykristallijne zonnepanelen worden vaak gebruikt voor grotere installaties.

De ligging

De ligging van de zonnepanelen heeft invloed op het rendement. Een ideale hellingshoek is 35 graden. Als u een plat dak heeft kunt u dit dus zelf instellen.

Onderhoud

Vieze zonnepanelen kunnen zorgen voor rendementsverlies. Een groot deel word weggespoeld door de regen maar het is goed om eens in de 4-5 jaar uw zonnepanelen te laten reinigen. Atama Solar Energy kan dit voor u doen. Als u ziet dat een zonnepaneel minder presteert dan is het altijd goed om even te checken of er vuil op ligt.

Totaal aantal zonuren in Nederland

Nederland telt gemiddeld zo’n 1500 zonuren per jaar.  Dit zijn genoeg zonuren om een goed rendement te halen met zonnepanelen.

Temperatuur

Een ideale temperatuur voor zonnepanelen is ongeveer 25 graden. Ze mogen namelijk niet te warm worden want dit kan zorgen voor een rendementsverlies. Het Nederlandse klimaat is daarom goed voor de opbrengst van zonnepanelen.

Levensduur van de zonnepanelen

De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van 25 jaar. Elk jaar neemt het rendement van de panelen ongeveer met 0,7% af. Je moet er dus van uit gaan dat de zonnepanelen na 25 jaar nog 80% van de originele opbrengst leveren.

 

Kiest u voor Atama, dan kiest u dus voor zekerheid. Om direct een afspraak te maken of om direct extra informatie aan te vragen, kunt u bellen met het telefoonnummer 088 – 2973400. Ook kunt u een bezoek brengen aan onze zonnepanelen showroom in Elst.