Atama geeft u alle zonnepanelen informatie die u nodig hebt

Een zonnepaneel bestaat uit een aantal zonnecellen die in serie zijn geschakeld. Elke zonnecel heeft een vermogen van ca. 5 Wattpiek (Wp), afhankelijk van het fabrikaat, de gebruikte technologie en de kwaliteit van de zonnecel. De meeste panelen die vandaag de dag geproduceerd worden, bevatten 60 zonnecellen. Een standaard zonnepaneel komt daarmee uit op een vermogen dat varieert tussen de 270 en 370 Wp.

Werking van een zonnepaneel

De panelen zetten zonlicht om in elektriciteit (zonnestroom). Het invallende zonlicht zorgt voor een elektrische spanning tussen de lagen van het silicium in het paneel. Dat heet een fotovoltaïsche reactie, in het Engels photovoltaic (PV). De term fotovoltaïsch is een samentrekking van het Griekse woord voor licht ‘Phoos’ (waar later het woord photon of foton voor lichtdeeltje van werd afgeleid) en de term voor elektrische spanning (Volt).

zonnepanelen informatie

Omvormers

Zonnepanelen alleen zijn niet voldoende om uw eigen elektriciteit mee op te wekken. Om het zonlicht om te zetten naar bruikbare stroom is een omvormer nodig. De omvormer zet de gelijkstroom van de panelen om naar wisselstroom, om deze vervolgens met een spanning van 230 Volt aan het elektriciteitsnet aan te bieden. Voor het terugleveren van zonne-energie sluiten we de omvormer aan op het elektriciteitsnet. Bij de kleinere panelen systemen (3 à 4 zonnepanelen) kan dat via het stopcontact, maar bij grotere systemen verloopt de aansluiting via één of meerdere vrije groepen in de meterkast. Zo komt de door de zonnepanelen opgewekte stroom direct beschikbaar voor de apparaten die u dagelijks gebruikt in uw huis of bedrijf.

Speciale solarkabels

Om de stroom van de zonnepanelen naar de omvormer te brengen en van de omvormer naar de meterkast zijn er kabels nodig. De kabels die daarvoor gebruikt worden zijn bijvoorbeeld. speciale solarkabels, kabels die geschikt zijn voor het  transporteren van zonnestroom. De kabels voor het transport van elektriciteit van de omvormer naar de meterkast zijn vaak niet dezelfde als die zijn aangelegd voor uw huisinstallatie. De dikte van de kabel wordt afgestemd op het vermogen van de zonnepanelen. De zonnepanelen, omvormer en bekabeling in de meterkast vormen samen een zonnepanelen- of zon-pv systeem.

Rendement van zonnepanelen

Voor het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen is niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag leveren zonnepanelen elektriciteit. Nederlands zonlicht is daarmee prima geschikt om zelf elektriciteit op te wekken!  Een zonnepanelensysteem in Nederland levert per 1000 Wp tussen de 700 en 900 kwh per jaar, afhankelijk van o.a. de invalshoek van de zon, de ligging van het dak en de geografische locatie binnen Nederland. Lees meer over rendement zonnepanelen.

De prijzen van zonnepanelen zijn in de afgelopen 4 jaar drastisch gedaald. Daarom is het nu voor iedere Nederlander met een dak, georiënteerd op het zuidoosten tot zuidwesten meer dan rendabel om zonnepanelen aan te schaffen. Zonne-energie is al goedkoper geworden dan stroom van de energieleverancier. Vraag via onze berekeningsmodule een vrijblijvende offerte aan als u wilt weten hoe groot de besparing met uw dak kan zijn.

De meeste panelen die op daken van woningen geïnstalleerd zijn, worden gekoppeld aan het openbare elektriciteitsnet. Dit heet een “netgekoppeld systeem”. Het systeem levert stroom aan het elektriciteitsnet als de panelen meer elektriciteit produceren dan er nodig is in uw huis of bedrijf. De elektriciteit die door de panelen wordt geproduceerd en door de omvormer wordt omgezet kan dan worden “verkocht”. Zo wordt ieder huishouden en ieder bedrijf met zonnepanelen op het dak een kleine zonne-energie centrale en zo verduurzamen we met zijn allen het Nederlandse elektriciteitsverbruik.

In Nederland is het produceren en verkopen van energie alleen interessant indien u op jaarbasis niet veel meer “verkoopt” dan dat u zelf verbruikt. Het “verkopen” van de zelf geproduceerde energie voor hetzelfde bedrag als waarvoor u het heeft ingekocht heet “salderen”.

Er bestaan ook systemen die niet aan het elektriciteitsnet gekoppeld zijn. Bij een dergelijk systeem wordt de geproduceerde energie opgeslagen in batterijen. Deze vorm van energie produceren is op het moment nog erg kostbaar. Dit komt doordat batterijen duur zijn en maar een beperkte levensduur hebben. Een zonnepanelen systeem dat wordt aangesloten op batterijen heet een “stand-alone”, “vrijstaand” of “net-onafhankelijk” zonne-energie systeem. Dit soort systemen wordt door een beperkt aantal leveranciers aangeboden. Atama Solar Energy levert geen stand-alone systemen. Atama levert en installeert netgekoppelde systemen aan gemeenten, bedrijven en particulieren.  We hebben daar sinds 2008 ruimschoots ervaring in opgebouwd. Op onze referentie pagina vindt u een greep uit de zonnepanelen systemen die we de afgelopen jaren hebben geïnstalleerd.

Meer weten over uw mogelijkheden?

Neem direct contact op!