Collectieve Zonnepanelen Project Gennep

Zonnepanelen project Gennep

Na een inleiding van wethouder Van der Meulen en initiatiefnemer Leo Korving stak de directeur van Atama, Allard Dijkstra, van wal. De deelnemers hadden van Atama op basis van de aanbieding ieder een aparte offerte ontvangen op basis van de opgave van het aantal panelen, een foto van het dak en meterkast. Vervolgens komt Atama op verzoek kijken of het dak geschikt is voor het plaatsen van de zonnepanelen en hoe de kabel naar de meterkast gelegd moet worden. Het bedrijf Atama Solar Energy uit Elst is geselecteerd op basis van hun offerte voor het Collectieve Zonnepanelen Project Gennep. Er waren drie bedrijven uitgenodigd om een offerte uit te brengen.

Alle drie zijn beoordeeld niet alleen op prijs maar ook wat zij aanbieden op het gebied van ondersteuning. Voor de beoordeling is ook gekeken naar de aanbieding van Zonzoektdak. Op grond van de zeer concurrerende prijsstelling ook t.o.v. Zonzoektdak, de keuze in het aantal panelen, het geven van algemene voorlichtingsavonden, bezoek aan huis om te beoordelen of de panelen de gewenste opbrengst leveren en het oprichten van een servicepunt is de keuze op het  bedrijf Atama Solar Energy gevallen.

Over de zonnepanelen

De panelen zijn van het merk Canadian Solar en hebben een vermogen van 240 Wp. De afmetingen zijn ca 1.65 bij 1,00 m en zijn verkrijgbaar in poly- en monokristallijn. De mono kan ook geleverd worden in all-black. Inmiddels hebben zich 26 deelnemers voor dit project gemeld. Maar belangstellenden die zich nu nog aanmelden kunnen profiteren van dezelfde gunstige voorwaarden en prijzen. De bedoeling is om bij voldoende aantal deelnemers opnieuw een voorlichtingsavond  te houden in het gemeentehuis. Eerst worden echter de huidige 26 deelnemers voorzien van zonnepanelen.

Nog enkele belangrijke aandachtspunten betreffende de zonnepanelen :

  • Tot 1 juli 2012 is er nog subsidie beschikbaar voor zonnepanelen.
  • Een paneel moet niet in de schaduw liggen, dat verlaagt de opbrengst van alle panelen
  • Ligging zo hoog mogelijk op het dak in een rij, op een dakpan afstand van de nok. (plat dak kan ook).
  • Er moet een aparte kabel gelegd worden naar de meterkast en er moet een aparte groep  worden ingebouwd.
  • De omvormer (van gelijkstroom naar wisselstroom) moet zo dicht mogelijk bij de panelen geplaatst worden.
  • Bij Enexis nagaan of de meter kan salderen, zo niet dan wordt gratis de meter vervangen. (oude meters met draaischijf draaien terug!)

Onder het motto “Gennep gaat voor Duurzame Energie” kan iedereen aan dit zonnepanelenproject deelnemen. De eerste 26 deelnemers hebben in totaal 200 panelen goed voor meer dan 40.000 kWh, besteld.