eerste zonnepaneel Vraagbundeling Zonnepanelen

Keizer is de eerste deelnemer in het project Vraagbundeling Zonnepanelen waar de panelen gelegd zijn. Het gaat op zijn melkveebedrijf om circa 225 panelen met een oppervlakte van ongeveer 400 m2, goed voor 50.000 Kwh stroom. De panelen voorzien daarmee voor driekwart in de energiebehoefte op het melkveebedrijf.

Rendabel

LTO Noord is in november vorig jaar gestart met het project ‘’Vraagbundeling zonnepanelen’’. Doel van dit project is het grootschalig inkopen van zonnepanelen door leden van LTO Noord waarmee een investering in zonne-energie zonder subsidie rendabel gemaakt kan worden.

Projectleider Gerard van Drooge verwacht dat met een project als dit een stevige inhaalslag gemaakt kan worden door de Nederlandse agrarische sector op het gebied van het gebruik van zonne-energie. In Nederland heeft op dit moment circa 2 procent van de agrarisch bedrijven (1400) zonnepanelen. In Duitsland is dit 40%.

Voor de eerste ronde (inschrijving was mogelijk tot 1 maart) hebben zich 150 LTO Noord-leden aangemeld., samen goed voor  ruim 5 MegaWattpiek aan zonnepanelen. Leverancier Atama Solar Energy uit Elst kwam na een uitgebreide aanbestedingsronde als beste uit de bus.
Met de collectieve inkoop besparen LTO Noord-leden ruim 20% in vergelijking met een individuele aankoop. De installaties worden ‘’turn key’’ (compleet en werkend) bij de deelnemers geïnstalleerd.
Inmiddels is een tweede ronde vraagbundeling gestart, waar alle leden van LTO Noord aan deel kunnen nemen.  De inschrijving sluit op 1 oktober aanstaande. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.vraagbundelingzonnepanelen.nl
Partijen
De provincies Flevoland en Overijssel waren pilotgebieden voor dit project waarin verschillende partijen binnen LTO Noord samenwerken. Naast de Vereniging zijn ook LTO Commerce, LTO Noord Advies en Projecten LTO Noord betrokken. Het project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door (de) LTO Noord Fondsen. Inmiddels is het project ook in de rest van het LTO Noord-werkgebied  uitgerold en is de tweede ronde van start gegaan.

Wilt u meer informatie over het project vraagbundeling zonnepanelen neem dan contact op met Atama.